Ben jij creatief van geest of is het gewoon echt nodig om aan de slag te gaan met die ene klus waar je al enkele weken tegenaan loopt te hikken? Dan is het natuurlijk wel zo handig dat je beschikt over de juiste materialen. Waar de meeste huishoudens vaak wel de beschikking hebben over een set schroevendraaiers en een boormachine, houdt het daar meestal al snel mee op. Toch heb je bij de wat serieuzere klussen toch echt wat zwaarder geschut nodig. Vooral wanneer je een flinke frees klus voor de boeg hebt. Het huren van een free is dan natuurlijk een goede mogelijkheid, maar er eentje aanschaffen kan ook. Kortom, keuze genoeg dus! In dit artikelen nemen we je daarom mee in de verschillende soorten frezen.

Waar gebruik je een frees voor?

Misschien is het goed dat we eerst wat verder ingaan op waar een frees nu voor wordt gebruikt? In principe kun je met een frees alle kanten op. De voornaamste reden waarom deze wordt gebruikt, is voor het maken van een sponning. Ook een sleuf in de muur voor de leidingen of kabels is overigens een klus die doorgaans door middel van een freesmachine wordt gedaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat er allerlei verschillende soorten frezen zijn.

 

Wat is een bovenfrees?

Als we kijken naar de freesmachine die doorgaans het meest wordt gebruikt, dan komen we uit op de ‘bovenfrees’. Frezen voor houtbewerking is bijvoorbeeld één van de ideale toepassingen waarvoor dit apparaat geschikt is. Hierbij moet je denken aan het maken van gleuven, maar ook profiel randen zijn met de bovenfrees goed te maken. Ook bepaalde sierranden voor bijvoorbeeld een fotolijst zijn met een bovenfrees goed te doen. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Accu of netstroom

Tijdens je keuze naar een geschikte bovenfrees, is het goed alvast na te denken of je een bovenfrees op accu wilt of dat je gaat voor een frees op netstroom. Houd er daarbij wel rekening mee dat een frees die op accu werkt, vaak qua kracht iets minder sterk is dan een free op netstroom. Wel is het goed te realiseren dan een op accu werkend apparaat natuurlijk vele malen flexibeler is. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je accu vol is en je kunt er alle kanten mee op. Dus wil jij thuis aan de slag, neem dan voor de beste freesmachines eens een kijkje op RS-tools.nl. Hier vind je namelijk een breed aanbod en vind je altijd een geschikte frees die bij jouw klus past.