Het is belangrijk om afval goed te scheiden. Dat geldt zeker als het om plastic gaat. Wanneer het gaat om het verwerken van plastic afval bij MilieuServiceNederland, dan is er namelijk wel heel veel mogelijk. Dan moet je ook wel alle ins en outs kennen. Je kan hier 5 tips krijgen om het gemakkelijker te maken. Zo is jouw oud plastic weer als nieuwe grondstof te gebruiken.
1. De juiste wijze van scheiden
Het begint allemaal bij de juiste wijze van scheiden van plastic afval. Zorg voor de juiste afvalcontainer via MilieuServiceNederland. Kies je voor een PMD container? Dan kan je al het afval dat onder deze afvalstroom valt kwijt. Let wel op, want bijvoorbeeld plastic schaaltjes voor etenswaren horen hier dus juist weer niet bij. Ook groot plastic hoort er niet bij. Dat breng je apart naar de milieustraat.
2. Plastic moet echt apart
Het is belangrijk om te bedenken dat plastic echt apart moet. Je stopt het dus niet bij ander afval en al zeker niet bij compost. Zo komt het op de verkeerde plekken terecht. Zelfs composteerbaar plastic gooi je niet bij het groen afval. Het is juist essentieel om dit goed gescheiden te houden van elkaar als je afval inzamelt.
3. Was het af
Het is ook belangrijk om even goed met je plastic verpakkingen om te gaan. Spoel het even goed schoon voor je het weggooit. Het hoeft niet brandschoon te zijn, dus afwassen is niet nodig. Let ook even op dat je bijvoorbeeld doppen of aluminium deksels scheidt van het plastic voor je het weggooit. Sommige gemeenten laten toe dat dit wel in de afvalbak mee mag, dus soms is het scheiden hiervan niet nodig.
4. Spoel het niet weg
Plastic moet niet in zee terechtkomen. De kleine deeltjes microplastics zorgen al voor genoeg problemen. Daarom is het belangrijk om dus geen plastic weg te spoelen. Zo ben je bewuster bezig.
5. Voorkom waar mogelijk
Je kan ook plastic afval voorkomen. Hergebruik waar mogelijk. Koop minder. Kies voor de tweedehands of gerecyclede optie. Al dit soort zaken helpen mee om de hoeveelheid terug te dringen.