Voor veel ouderen is het erg vermoeiend om te gaan verhuizen. De hoofdzakelijke oorzaak hiervoor is omdat er zoveel bij komt kijken. De noodzaak van het verhuizen kan bijvoorbeeld liggen in het feit dat de senioren al jaren in een koop- of huurhuis hebben gewoond, maar nu moeten verhuizen omdat hun leefsituatie is gewijzigd. Ze kunnen bijvoorbeeld kampen met gezondheidsklachten of zijn dementerend. Het is dan vaak voor de partner niet meer mogelijk om het huis te onderhouden. Een verhuizing naar een aanleunwoning, serviceflat of verzorgingstehuis is dan noodzakelijk.

Veel ouderen hebben ook de voorkeur om kleiner te gaan wonen in een woning die gelijkvloers is en meer comfort biedt. Sommige mensen wonen ook alleen nadat hun partner is komen te overlijden. Helaas hebben deze mensen geen kinderen gekregen en is er niemand die de zorg over hen op zich kan nemen. Deze situaties zijn al vervelend genoeg. Hoe zorg je er dan voor dat senioren op een goede manier kunnen verhuizen?

De verhuizing zelf regelen

Je hebt verschillende mogelijkheden om een seniorenverhuizing makkelijker te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de verhuizing door familie en kennissen te laten doen. Je dient samen te kijken wat er mee moet worden gebracht naar de nieuwe woning. Houd ook rekening met de ruimte, want vaak verhuizen senioren naar een kleinere woning en kan mogelijk niet alles mee worden verhuist. Het is dan vooral belangrijk om te kijken naar wat praktisch is om mee te nemen. Ouderen zijn vaak gehecht aan hun spullen en is het dus van groot belang dat in ieder geval de spullen waaraan de persoon erg gehecht is kunnen worden meegenomen. Daarnaast is een frisse en nieuwe start op de nieuwe plek ook belangrijk. Daarom is het een tip om ook wat nieuwe meubeltjes te kopen. Zorg dat deze spullen netjes op zijn plek staan voor de senior over is naar het nieuwe adres, zodat deze niet terecht komt in de rommel. Regel heel de verhuizing (inclusief de post en de adressenlijst van de senior) vooraf zodat alles goed geregeld is voor de verhuizing van de senior. Het zal even wennen zijn voor de senior, maar je zult zien dat ze achteraf wel heel blij zijn met je hulp.

De diensten van een verhuisbedrijf

Als er geen familie is die kan helpen met de verhuizing dan kan er altijd een beroep worden gedaan op een erkend verhuisbedrijf. Ook als er wel familie is die kan helpen, maar je het liever uit handen wilt gevel aan de professionals, ook dan kun je altijd een beroep doen op de diensten van een verhuisbedrijf. Het gebruik maken van een verhuisbedrijf brengt vele voordelen met zich mee. Als je zelf niet aan het verhuizen bent, dan kun alle aandacht besteden aan de senior. Dit zorgt voor veel meer rust. Verhuisbedrijven pakken de spulletjes netjes in en alle spullen kunnen vaak gewoon in één keer worden vervoerd naar het nieuwe adres. Familie en vrienden moeten vaker heen en weer rijden met auto’s en aanhangwagens of gehuurde busjes. Je kunt speciale verhuisbedrijven vinden die meer aandacht besteden aan senioren. Zij verhuizen de spullen, maar bieden ook service op het gebied van het installeren van elektronica. Dit is allemaal een onderdeel van het ontzorgen.