Dekbedden kun je kopen in allerlei maten en soorten en dit maakt het kiezen van een goed dekbed soms een lastige opgave. Je moet namelijk stiekem toch wel rekening houden met een aantal factoren als je een nieuw dekbed aanschaft. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een donzen of katoenen dekbed. Ook moet je je afvragen of je voor een vierseizoenen-dekbed of zomerdekbed wil gaan. Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van het beste dekbed? In dit artikel leggen we uit hoe je in 3 stappen kunt ontdekken welk dekbed het beste bij jou past.

Stap 1: soort dekbed

Er bestaan verschillende soorten dekbedden, zoals een vierseizoenen-dekbed of een all year dekbed. De meeste mensen hebben een vierseizoenen-dekbed, wat bestaat uit twee laagjes die met een klittenband of (druk)knopen aan elkaar vast kunnen worden gemaakt. Vierseizoenen-dekbedden zijn populair omdat deze het gehele jaar door gebruikt kunnen worden: in warmere tijden gebruik je het lichte dekbed en in de winter ga je voor het warmere dekbed (of je voegt ze samen voor een extra warm dekbed!). Verder bestaat er ook nog een all year dekbed. Het all year dekbed bestaat uit een enkel stuk dekbed en daarom is dit dekbed relatief zwaar en dik te noemen, al ventileert het wel erg goed. De ventilatie hangt wel af van het type vulling: een vulling van dons is lichter dan katoen. Verder bestaan er ook zomerdekbedden die lekker licht zijn en een zeer goede ventilatie hebben.

Stap 2: vulling van het dekbed

Stap 2 bestaat uit het vinden van de juiste vulling in het dekbed. Je hebt namelijk de keuze uit bijvoorbeeld wollen, donzen of synthetische vulling en elk soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen.

Donzen dekbedden bestaan uit eenden dons of ganzendons. Het grote voordeel van een donzen dekbed is dat het erg lichtgewicht is en dat het warmte erg goed weet te isoleren. Ook is de kwaliteit van een donzen dekbed erg hoog en zeer duurzaam, dus kun je ervan uitgaan dat je er jarenlang plezier van zult hebben. Een nadeel is wel dat een donzen dekbed relatief duur is en dat de vulling in de loop der tijd kan verschuiven.

Wollen dekbedden worden gemaakt van wol en dit materiaal zorgt voor een goede regulatie van vocht. Wol is wel zwaarder dan dons, dus dat betekent dat wollen dekbedden zwaarder wegen. Wel zijn wollen dekbedden het warmst, dus als je een echte koukleum bent dan is een wollen dekbed echt wat voor jou!

Synthetische dekbedden bestaan uit microvezeltjes of holle vezels. Deze worden in de fabriek kunstmatig geproduceerd en dus is het geen natuurlijk materiaal zoals dons of wol. Het grootste voordeel van een synthetisch dekbed is dat dit het goedkoopst is in vergelijk met een wollen of donzen dekbed. Ook kunnen synthetische dekbedden gewoon gewassen worden op zeer hete temperaturen. Het nadeel is wel dat de kwaliteit van synthetische dekbedden wat minder is dan dekbedden van een natuurlijk materiaal.

Stap 3: verschillende warmteklassen

Stap 3 bestaat uit het kiezen van de juiste warmteklasse. Dekbedden kun je onderverdelen in 4 warmteklassen. De eerste warmteklasse wordt aangeduid met het cijfer 1 en heeft de beste warmte-isolatie. Dekbedden die 8,8 cm of dikker zijn, behoren tot warmteklasse 1. Dekbedden tussen 6,2 cm en 8,2 cm behoren tot warmteklasse 2 en deze zijn dus wat minder dik dan warmteklasse 1. Onder warmteklasse 2 vallen vrijwel alle donzen en wollen dekbedden en deze zijn bij veel mensen populair in de wintermaanden. Dekbedden met warmteklasse 3 zijn tussen de 4 en 5,7 cm dik en deze zijn met name ideaal voor in slaapkamers waar een normale temperatuur heerst en er geen sprake is van hele warme of juist koude temperaturen. Toch behoort een dekbed in warmteklasse 3 tot de categorie relatief warme dekbedden. Warmteklasse 4 wordt toegeschreven aan geïsoleerde dekbedden die het dunst zijn. Warmteklasse 4 dekbedden zijn dan ook heel populair onder slapers die het snel warm krijgen in bed.