Is je gazon niet meer mooi, of wil je gewoon wat anders met je tuin, dan kun je het oude gras verwijderen. Natuurlijk kun je hier een speciaal bedrijf voor inhuren, maar het is een klus die, met het juiste gereedschap, makkelijk zelf gedaan kan worden.

Stap 1: Graszoden lossnijden

Als je het gras gazon wilt verwijderen is de eerste stap om de graszoden los te snijden van de bodem. Heb je maar een klein grasveldje, dan kun je dit met de hand doen. Heb je een groter gazon, dan kun je het beter met een speciale machine doen, een zodensnijder. Deze machine is bij diverse verhuurbedrijven te huren en lijkt een beetje op een grote zitgrasmaaier.

Nadat je de zoden hebt losgesneden, kun je ze oprollen en op een karretje of aanhanger leggen, zodat je ze later weg kunt brengen.

Stap 2: Wortels verwijderen

Nu het gras zelf weg is, heb je nog een laag wortels over. Het is ook belangrijk om die en het eventuele onkruid goed te verwijderen. Hier kun je, bij een groot gazon, een grond frees voor gebruiken.

De frees trekt de wortels los, waarna je ze makkelijk op kunt scheppen met een spade. Grond onder een grasveld zal door het vele lopen vaak dichtzitten en door de grond te frezen, maak je de grond ook weer luchtig. Zo kun je het later weer makkelijk egaliseren.

Heb je het gras met de hand weggehaald, dan moet je de wortels er ook nog uitscheppen. Graswortels kunnen diep wortelen, dus dit is zwaar werk. Als je niet alle wortels weghaalt heb je kans dat het gras weer terug groeit.

Na het onkruid- en wortelvrij maken en egaliseren van je oude grasveld, kun je het opnieuw inplanten, of verder bewerken voor bijvoorbeeld een terras.

Stap 3: Opruimen

Graszoden mogen naar de milieustraat gebracht worden, maar er mag dan niet teveel grond aan zitten. Wil je de graszoden nog ergens anders plaatsen, dan is het belangrijk om juist wel extra aarde aan de zode te laten zitten. Zet de opgerolde zoden ook niet in de volle zon als je ze wilt hergebruiken. Opgerolde graszoden drogen sneller uit en zijn kwetsbaar, omdat het grootste gedeelte van de wortels weg is gesneden. Zorg dat er genoeg grond aan de zode is blijven zitten en dat de zoden nog vochtig zijn. Zo slaan ze sneller aan op hun nieuwe bestemming.