Na een lange dag plof je het liefst zo snel mogelijk in een warm bed. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk en het is dan ook van belang dat je het juiste dekbed kiest. Maar dit is zo makkelijk nog niet. Je moet namelijk rekening houden met verschillende factoren als de afmetingen, soort vulling en de warmteklasse. Om je een beetje te helpen bij het kiezen van het juiste dekbed hebben we drie stappen voor je op een rij gezet die je kunt volgen. 

Stap 1: kies de juiste afmetingen

Voordat je kunt gaan kijken naar de vulling en de warmteklasse zul je eerst de afmetingen van het dekbed moeten bepalen. Wist je dat de afmetingen van het dekbed groter moeten zijn dan die van je bed? Het dekbed valt namelijk een stuk over je bed. Verwar het dekbed echter niet met het hoeslaken. Deze moet wel de exacte dezelfde afmeting als het bed hebben. Heb je een eenpersoonsbed? Dan kies je voor een dekbedmaat van 140×200/220. De lengte van je dekbed is afhankelijk van je lichaamslengte en de breedte van je matrasmaat. 

Stap 2: dons, synthetisch of wol?

Nu je de afmetingen hebt bepaald, kun je gaan kijken naar de vulling van het dekbed. Er zijn namelijk verschillende soorten vullingen waaruit je kunt kiezen.

  • Donzen dekbed

Dons houdt warmte goed vast, waardoor je dekbed lekker warm blijft. Daarnaast is het licht van gewicht en gaat dons lang mee. Houd er rekening mee dat donzen dekbedden vrij duur zijn. 

  • Synthetisch/polyester

Heb je last van huisstofmijt? Kies dan voor een synthetisch dekbed. Dit materiaal is namelijk onderhoudsvriendelijk en mag heet gewassen worden. 

  • Wol

Wol is vochtregulerend en is van nature warmte-isolerend. Wollen dekbedden zijn wel zwaar van gewicht. 

Stap 3: welke warmteklasse?

Heb je een vulling gekozen? Je hoeft nu alleen nog maar de juiste warmteklasse te kiezen. Er zijn vier verschillende klassen. Deze geven aan hoe warm het dekbed is. Warmteklasse één is het warmst en vier het koelst. Je kunt ervoor kiezen om een zomerdekbed, met klasse vier, te kiezen bij warm weer en een winterdekbed, klasse 1, als het koud is. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om een 4-seizoenendekbed te kopen. Deze zijn geschikt voor bedden in de winter en zomer.