Gebruik maken van kweekverlichting kan zorgen voor een sterke plantengroei. Planten hebben genoeg verzorging nodig om te kunnen groeien en bloeien. En verlichting is daar een heel sterk onderdeel van, naast genoeg voeding en water. Heeft u uw gewassen buiten staan? Dan natuurlijk zonlicht voldoende. Heb je een kweekkast? Dan is de zon geen optie en is het dus belangrijk om de juiste kweekverlichting te kopen. In dit artikel bespreken we met je waarom de juiste kweekverlichting zo belangrijk is en welke lamp je wanneer moet hebben.
Wat ga je kweken?
De vraag ‘waarom kweekverlichting kopen?’ hebben we hierboven voor je beantwoord. De volgende vraag die we voor jou hebben is: wat ga je kweken? Want de lamp die je kiest moet geschikt zijn voor het type plant wat je gaat kweken. Feitelijk doen alle kweeklampen hun werk tot op een zekere hoogte. Maar er zijn specifieke vooruitstrevende modellen die zijn gemaakt welke specifieke behoeften voor je plant voorzien. Stel dat je zware gewassen zoals tomaten kweekt. In dat geval heb je een ander soort kweekverlichting nodig dan wanneer je bloemen in je tuinkas hebt.
Welke kweekverlichting kopen?
Uit onderzoek is gebleken welke lichtkleuren planten nodig hebben per stadium van groei en bloei. Zo hebben planten relatief veel blauw licht nodig om te groeien, en relatief veel rood licht om te bloeien. Om te groeien hebben planten relatief veel blauw licht nodig en om te bloeien veel rood licht. Deze verschillen in kleur in het daglicht worden veroorzaakt door de kleurfiltering van de atmosfeer, die afhankelijk is van de instralingshoek van de zon. In de herfst is het licht daarom roder en in de lente is er meer blauw licht. Het doel van kweeklampen is de gebruikte energie om te zetten naar een voor planten zo bruikbaar mogelijk licht.
Groei- en bloeifase lampen
Welke lamp je nodig hebt ligt dus aan of je planten in de groeifase of de bloeifase zitten.
- In de groeifase: planten hebben meer behoefte aan blauw licht met een kortere golflengte (circa 400 tot 480 nanometer, dus de 6500K lamp). Voorbeeld van groeilampen is de ACD lamp. Meer daarover hieronder.
- In de bloeifase: planten hebben meer rood licht nodig hebben de planten juist meer rood licht (620 tot 720 nanometer) nodig. Dus een kweeklamp met een kleurtemperatuur tot 2700K.
ACD groeilampen
ACD groeilampen hebben een levensduur van 10.000 uur. Vergelijkbare groeilampen gaat vaak maar 1000 uren mee. Met de ACD haal je dus een zeer energiezuinige lamp is in huis. Je kunt deze groeilamp vlak boven de groeiende planten hangen. Dankzij de bijgeleverde armatuur kan de groeilamp eenvoudig aan het plafond opgehangen worden.
Waarom led-kweeklampen kopen?
Kweeklampen zijn dus van belang als je niet kunt profiteren van natuurlijk zonlicht. Onder kweeklampen zijn ledlampen een verstandige keuze. Ze zijn een stuk veiliger in gebruik, verbruiken weinig energie waardoor ze minder heet worden dan HPS-lampen en waardoor je planten niet zullen verbranden. Daarnaast zijn led kweeklampen eenvoudiger aan te sluiten, aangezien u geen voorschakelapparaat nodig heeft.