Een deurdranger is een apparaat dat er voor zorgt dat een deur automatisch zal sluiten nadat deze is geopend. De deurdranger kan gemonteerd worden aan de bovenkant voor de deur en is volledig aanpasbaar. Zo kun je zelf kiezen hoe snel de deur zichzelf moet sluiten. Een geopende deur zal zichzelf niet weer sluiten, maar met een deurdranger zal de deur zich weer naar zijn oorspronkelijke gesloten stand keren. Dit is mogelijk door een veer die zich in de metalen behuizing bevindt. Het is mogelijk om de metalen behuizing van de deurdranger te plaatsen op het kozijn of aan de deur zelf. Dit is afhankelijk van de situatie en van wat u zelf het mooist vindt. Daarnaast bestaat er ook nog een derde variant die je gewoon in de deur kunt monteren. Deze is het minst zichtbaar en is dus een betere optie voor bijvoorbeeld kantoren of bedrijven met strak afgewerkte kamers.

Werking van een deurdranger

Een deurdranger bestaat uit een omhulsel met daarin verschillende ruimtes. Open je de deur, dan wordt er een veer opgespannen in de deurdranger. Wanneer deze veer zich ontspant bij het loslaten van de deur, dan wordt er hydraulische olie van de ene kamer in de andere kamer geduwd. Wanneer alle olie in de ene kamer zit en de ontspannen veer in de andere kamer, dan is de deur weer gesloten.

Wat zijn de voordelen?

Deurdrangers kennen tal van voordelen voor zowel particulieren als bedrijven. Ze zorgen ervoor dat kamers geen warmte verliezen door openstaande deuren. Heb je een deur die erg vaak geopend wordt? Dan is een deurdranger perfect om de levensduur van de deur te vergroten. Een deur met een deurdranger kun je namelijk niet zomaar dichtslaan. Een deur met een deurdranger is eenvoudig in gebruik en kan ook geplaatst worden op brandwerende deuren.

Verschillende systemen

Bij de aankoop van een deurdranger kun je kiezen uit modellen met een glijarm of schaararm. Het model dat werkt met een schaararm, heeft een tandwiel en een rechthoekige staaf. Je ziet hierbij steeds twee armen bovenaan de deur uitsteken. Het model met een glijarm kent een hartvormige spil en hierbij zie je twee parallel uitgestoken armen wanneer de deur is gesloten. Dit is dus minder opvallend dan het model met een schaararm. Deze modellen zijn vaak wat goedkoper dan het derde model dat nagenoeg onzichtbaar is.