Heb je een zwembad in de tuin en zou je daar niet alleen in de zomer, maar ook in de winter gebruik van willen maken? Dan betekent dat helaas vaak dat je in de winter veel bij moet stoken om het water warm en aangenaam te krijgen. Daarnaast is het zo dat het verwarmde zwembadwater weer snel verdampt, waardoor je dus ook weer vaker bij moet vullen. Dit nieuwe water is koud, dus dient het eerst ook weer opgewarmd te worden, waardoor je energierekening flink omhoog kan gaan. Heb je echter een zwembadoverkapping, dan kan je veel geld besparen op je energierekening. Met een goede zwembadoverkapping kan het water namelijk zo’n tien graden warmer worden!

Gratis water opwarmen door de zon

In de wintermaanden kun je gewoon buiten blijven zwemmen dankzij een zwembadoverkapping. Overkappingen hebben namelijk een speciaal soort glas dat ervoor zorgt dat het water in een zwembad snel opgewarmd kan worden. Dit heeft als resultaat dat er een subtropische warmte ontstaat onder de overkapping. Verder houdt het glas van een overkapping ook UV-straling tegen. Dit laatste is ook erg belangrijk, want een natte huid verbrandt nu eenmaal sneller en je kan ook in de winter verbranden als er geen felle zon is!

Minder waterverdamping met een zwembadoverkapping

Water verdampt altijd, maar als je een overkapping hebt, dan zal dit verdampingsproces een stuk minder snel gaan. Dit komt door het feit dat een overkapping een soort kas-effect rond het zwembad creëert. Het water onder zo’n overkapping zal dus minder snel verdampen, met als gevolg dat je minder vaak water bij hoeft te vullen die je vervolgens opnieuw op moet warmen. Je hoeft niet iedere keer weer koud water aan het warme zwembadwater toe te voegen, waardoor het zwembadwater weer in temperatuur daalt en je de boel dus weer op moet warmen. Dit kost namelijk een hoop energie! Met een overkapping hoef je minder vaak water toe te voegen en op te warmen, wat natuurlijk stookkosten scheelt. De speciale beglazing van een zwembadoverkapping zorgt voor een snelle opwarming van het water, zonder dat je daar extra voor hoeft te stoken. Een zwembadoverkapping is dus een slimme investering, want je zult uiteindelijk merken dat je energierekening aan het einde van het jaar flink lager zal zijn. Tenslotte is zo’n overkapping ook nog handig omdat deze veel herfstblaadjes, takjes en ander afval tegenhoudt. Dit betekent dus dat je met een zwembadoverkapping ook nog minder schoon hoeft te maken!

Bron: Zwembad-overkapping.com