Een bouwkundige rapport kan je laten maken om meer zekerheid te hebben over de bouwkundige staat waarin het huis zich bevindt. Een bouwkundig rapport zal opgesteld worden nadat een bouwtechnische keuring is uitgevoerd. Een bouwtechnisch rapport wordt opgesteld door een bouwkundig ingenieur. 

Wat staat in een bouwkundig rapport

De bouwkundig expert zal verschillende zaken in het bouwkundig rapport opnemen. Het zal je een beeld geven over de gebreken en of verborgen gebreken die hij in het huis is tegengekomen. Zo heb je gelijk een overzicht waarmee je op de lange en korte termijn, rekening zal moeten houden. Je zal gelijk zien welke zaken je in het huis zal moeten vervangen of moet repareren. De keuring zal gedaan worden volgens een strenge lijst van verschillende eisen waaraan de keuring zal moeten voldoen. De bouwkundig experts hebben meestal al jaren ervaring en zijn gespecificeerd in verschillende bouwstijlen. Zij kunnen daarom heel goed inschatten welke kosten je zal moeten maken en welke onderhoudszaken gelijk aangepakt dienen te worden en welke op een later tijdstip uitgevoerd kunnen worden. 

Welke zaken worden opgenomen in een bouwkundig rapport

In een bouwkundig rapport zal je verschillende zaken tegenkomen zoals: leidingwerk in de kruipruimte, de ventilatie en de riolering. Niet te vergeten de fundering en de vloeren. Je krijgt ook een visuele beoordeling over de onderhoudsstaat van de keuken, de technische staat van de alle elektrische installaties. Je krijgt ook een visuele beoordeling over de technische staat van de cv-installatie en de onderhoudsstaat van de verschillende sanitaire groepen. Je krijgt ook een overzicht van de staat van de verschillende opstallen op het erf, de schuur en de garages. Je zal ook kunnen zien wat de staat is van het dak, de dakpannen, de goten en de schoorstenen. Je zal ook zien als er een risico is op koolmonoxide en of de aanwezigheid van loden waterleidingen. Men neemt ook mee de staat van de ramen, kozijnen en deuren, muren, vloeren en metsel en voegwerk. 

Wees erbij tijdens de inspectie

Om niet voor verrassingen te komen staan wat in het rapport staat is het altijd handig om tijdens de inspectie van het huis aanwezig te zijn. Zo ben je dan direct op de hoogte van wat er is mis is en wat goed is in en rond het huis.