Het hebben van een tuin is leuk, maar als je zelf geen tijd of groene vingers hebt, kan het best een klus zijn om het ook mooi te houden. Als jij niet zo van het tuinieren bent, kun je kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. Je kunt een tuinman inschakelen om een onderhoudsvrije tuin te ontwerpen, maar je kunt ook zelf onze tips opvolgen. In dit artikel lees je hoe je van jouw tuin kunt genieten, met zo min mogelijk onderhoud. 

Onderhoudsvrij gras en bestrating 

Veel mensen vinden het fijn om gras in de tuin te hebben. Om het gras mooi en groen te houden moet je er alleen best wat werk insteken. Een oplossing hiervoor is te kiezen voor kunstgras, wat bijna niet te onderscheiden is van echt gras. Ook bestrating lijkt misschien onderhoudsvrij, het kan toch groen uitslaan en er kan onkruid tussen groeien. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de bestrating te voegen met cement. Een moderne optie zijn de gegoten betonvloeren, en ook composiet vlonderplanken zijn een oplossing voor dit probleem. 

Onderhoudsvrije planten en bomen                                                                         

Nu denk jij waarschijnlijk: een onderhoudsvrije tuin met planten en bomen? Ja, dat kan! Kies voor planten en bomen die langzaam groeien, niet woekeren en relatief klein blijven. Door af en toe wat takken weg te knippen houd je ze ook klein. Ook als je voor de juiste bestrating kiest hoef je maar een keer per jaar te snoeien. Laat geen grond zichtbaar, maar zorg dat de planten tegen elkaar aan groeien. Dit voorkomt dat er ruimte is voor onkruid. Ook kun je beter sierpotten met planten vermijden, omdat je iedere plant apart moet onderhouden, en dat kost weer veel tijd. Daarnaast moet je planten in een pot regelmatig water geven, bemesten en eventueel verpotten.

De tuin inrichten 

Als je de tuin graag wilt afscheiden met een haag of schutting, is kunststof of hout perfect voor een onderhoudsvrije tuin. Een andere soort schutting met een natuurlijke uitstraling zijn de steen schuttingen. Deze kun je laten opvullen met breukstenen of keien, die verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren. Als je liever voor groen gaat, kun je kiezen voor een hulst, buxus of taxus. Let wel op dat je deze twee tot vier keer per jaar moet bijknippen. Zorg er daarnaast ook voor dat de tuinmeubelen waarvoor je kiest onderhoudsvrij zijn. Kunststof bijvoorbeeld is een betere optie dan hout. Als de herfst en winter in aantocht zijn dek je de meubelen vast goed af, zodat je in de zomer niet zoveel hoeft schoon te maken. Zo kun jij meteen genieten van jouw tuin en de zon!