Als je trap oud en versleten is kun je een paar dingen doen. Je kunt de hele trap vervangen, je kunt je oude trap opnieuw schilderen of je kunt kiezen voor een traprenovatie met overzettreden. Een traprenovatie met overzettreden heeft een aantal voordelen ten opzichte van het plaatsen van een nieuwe trap. Je trap lijkt als nieuw en je bent veel sneller klaar. Het plaatsen van overzettreden neemt meestal maar een dag werk in beslag. Daarnaast heb je met veel minder afval te maken dan bij het plaatsen van een nieuwe trap.

Ingeschakelde Grijze Flatscreen Smart Tv

Traprenovatie met overzettreden

Een van de populairste technieken voor traprenovatie is het werken met overzettreden. Hierbij worden er nieuwe treden over de oude treden geplaatst. Overzettreden zijn er in verschillende materialen. Meestal wordt er vinyl of laminaat gebruikt, maar andere materialen zoals eikenhout of beukenhout zijn ook mogelijk. Ben je op zoek naar een moderne trap, dan zijn overzettreden met een betonlook echt iets voor jou. Overzettreden kunnen op verschillende manier worden afgewerkt. Bijvoorbeeld een trap met antislip of met een bepaald patroon. 

Overzettreden plaatsen kosten

Het plaatsen van overzettreden is relatief duur. De kosten zijn afhankelijk van het gekozen materiaal, het soort trap en eventuele extra’s zoals antislip. Daarbij komen vaak nog de voorrijkosten en het uurtarief van de expert bij die de overzettreden plaatst. Het plaatsen van overzettreden is een secuur werk dat vaak een hele werkdag in beslag neemt. Het plaatsen van een nieuwe trap is overigens nog veel duurder en het resultaat bijna hetzelfde. Het plaatsen van overzettreden is dus een goed alternatief als je niet je hele trap wilt vervangen. 

Gratis stockfoto met architectuur, bakstenen muur, baluster

Je trap opnieuw schilderen

De goedkoopste manier van traprenovatie is het opnieuw schilderen van je trap. Is je trap niet te zwaar beschadigd Dan kan het opnieuw schilderen van je trap al wonderen doen. Het opnieuw schilderen van de trap kun je het beste doen met slijtvaste lak want een trap wordt veel belopen. Vloerverf of verf op basis van polyurethaan is hiervoor het meest geschikt. Voordat je begint met schilderen moet eerst de oude verflaag worden verwijderd. Dat kan door de trap op te schuren. Als het schuurwerk is gedaan kan de grondverf worden aangebracht. Hierna moet de trap wederom geschuurd worden zodat de tweede laag kan worden aangebracht. Het zelf schilderen van je trap is een tijdrovende klus, maar als je het goed doet ziet je trap er weer als nieuw uit.