Wil je op een duurzame manier je tiny house verwarmen? Dan is een warmtepomp één de mogelijkheden. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden voor een warmtepomp in je tiny house? In dit artikel helpen we je op weg!

Verwarmen zonder gas

Verwarmen zonder gas is tegenwoordig een belangrijk topic. Niet alleen omdat de kosten van gas stijgen, maar ook omdat verwarmen zonder gas beter voor het milieu is. Dat is ook de reden waarom het vanuit de overheid zo gestimuleerd wordt (onder andere met behulp van subsidies) om steeds minder gas te verbruiken. Eén van de mogelijkheden om dat te doen is door gebruik te maken van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, uit ventilatielucht of uit de bodem (grondwater/aarde) en zet dit met een hoog rendement om in energie voor het opwarmen (en eventueel koelen) van je woning en/of voor het verwarmen van tapwater.

Soorten warmtepompen

Er zijn globaal genomen vier soorten warmtepompen te onderscheiden. Welke warmtepomp het beste bij je woning past is afhankelijk van verschillende factoren. Een installateur kan daar het beste advies over geven. We zetten de vier verschillende soorten warmtepompen voor je op een rij:

  • Water/water warmtepomp: deze warmtepomp maakt gebruik van bodemwarmte met behulp van een open of gesloten bron.
  • Lucht/water warmtepomp: deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht met behulp van een buitenunit.
  • Ventilatielucht/water warmtepomp: deze wint warmte terug uit ventilatielucht.
  • Hybride warmtepomp: de hybride warmtepomp kan samenwerken met je cv-ketel. Dit is een ideale oplossing als je cv-ketel nog goed is, maar je wilt toch duurzaam verwarmen.

Is je woning geschikt?

Nu je weet welke soorten warmtepompen er allemaal zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Dat is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste zijn de isolatie van je woning, je verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem.

Laat je adviseren door een installateur over de beste oplossing voor jouw (kleine) woning!