Zijn jouw deurklinken nodig aan vervanging toe? Of ga je binnenkort verhuizen en wil je de puntjes op de i zetten met bijzonder deurbeslag? Het lijkt misschien makkelijk, maar het kiezen van deurklinken kan best lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden en hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Welke kleur kies je? En wat voor materiaal? Met onze tips wordt het kiezen van het juiste deurbeslag een eitje. 

Controleer de maten

Voordat je zomaar deurklinken gaat aanschaffen, is het belangrijk om een aantal maten op te meten. Het zou namelijk zonde zijn als je het verkeerde deurbeslag aanschaft. Dus pak een meetlint of rolmaat uit de kast en ga aan de slag met de deurdikte, het gatenprofiel en de PC-maat.

  • Deurdikte

De deurdikte is belangrijk bij het aanschaffen van montageschroeven en bij het bepalen van de lengte van de cilinder. De meeste deurklinken zijn geschikt voor deuren van 38 tot 42 millimeter dik. 

  • Gatenprofiel

Wil je het oude deurbeslag laten vervangen? Kijk dan allereerst naar het oude gatenprofiel. De nieuwe deurklinken kunnen vervolgens geplaatst worden in deze gaten. Zo hoef je geen nieuwe gaten te boren en bespaar je jezelf extra werk. 

  • PC-maat

De PC-maat is een afkorting voor profielcilinder-maat en staat voor de afstand tussen de cilinder en de deurklink. Deze maat is belangrijk als je een slot wilt aanbrengen. 

Verschillende materialen

Nieuwe deurklinken kopen is zo makkelijk nog niet. Je hebt namelijk de keuze uit een aantal verschillende materialen. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar vergeet niet om naar de praktische eigenschappen te kijken. Aluminium deurbeslag zien we vaak voorbij komen in moderne woonhuizen. Dit is namelijk een van de beste materialen voor deurklinken en het is ook nog eens relatief goedkoop. Houd er rekening mee dat aluminium redelijk snel kan beschadigen. Roestvaststaal is daarentegen minder gevoelig voor beschadigingen, maar dit materiaal is ook iets duurder.  

De kleur en afwerking van de deurklinken

Naast het materiaal is ook de kleur erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe deurklinken matchen bij het interieur. Houd je van strak en modern? Aluminium deurbeslag past goed bij een moderne inrichting. Tegenwoordig wordt er ook vaak voor zwarte klinken gekozen. Op deze manier creëer je namelijk een echte eyecatcher in huis. En dan is de afwerking aan de beurt: met een rond of vierkant rozet werk je de deurklink netjes af. 

Ben je op zoek naar nieuwe deurklinken? Ostium Home biedt een groot assortiment deurbeslag. Er is voor ieder wat wils en alle deurkrukken en rozetten worden zorgvuldig geselecteerd en geproduceerd.