Een huis kopen is een complex proces, er komen veel zaken bij kijken voordat je een bod uit kunt brengen. Daarom leggen wij uit welke stappen je hiervoor dient te nemen!

Stap 1: Een huis zoeken

Voor je een huis kunt kopen dien je er uiteraard eerst een te vinden. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende websites (zoals Funda). Ook kun je een aankoopmakelaar inschakelen die je helpt bij dit proces.

Stap 2: De bezichtiging

Nadat je een geschikt huis hebt gevonden, is het tijd voor een bezichtiging. Dit is een belangrijk onderdeel van het proces; in het echt zie je namelijk véél meer dan op wat foto’s. Bereid je voor de bezichtiging alvast voor. Bekijk bijvoorbeeld de omgeving van de woning. Tijdens de bezichtiging is het belangrijk dat je goed kijkt of er dingen zijn die je opvallen. Let vooral ook goed op vochtplekken en schuren, en vraag de makelaar naar de oorzaak wanneer je dergelijke dingen ziet. Het is sowieso aan te raden om zoveel mogelijk vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Ook kun je foto’s maken zodat je deze thuis nog even rustig na kunt kijken. 

Stap 3: Denk goed na!

De volgende stap is om goed na te denken na de bezichtiging. Tuurlijk moet je niet te lang de tijd nemen, je wilt natuurlijk niet dat er andere kopers met het huis vandoor gaan… Maar je wilt ook geen overhaaste beslissing maken. Een huis kopen is immers een grote en belangrijke beslissing. Analyseer het huis dus goed na de bezichtiging, en zet de voor plus nadelen tegenover elkaar. 

Stap 4: Een bod uitbrengen!

Wanneer je er zeker van bent dat je het huis wilt kopen, is het tijd om een bod uit te brengen. Hiervoor dien je eerst de waarde van de woning te bepalen, om te voorkomen dat je teveel betaald. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Wil je dit zelf doen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van rekentools op internet. Ook kun je kijken naar de prijzen van andere woningen in de straat. Het kadaster kan je helpen met deze informatie. 

Stap 5: Je oude woning verkopen

Wanneer je bod wordt geaccepteerd, is het tijd om je oude woning te verkopen. Bij Bagro Vastgoed kun je bijvoorbeeld je huis verkopen in Spijkenisse en omstreken!