Er is, wat mij betreft, niets vervelender dan ‘s avonds in je slaapkamer komen en zien dat er een hele kolonie insecten zich hebben verzameld. Lekker naar bed gaan, zit er dan nog niet in. Eerst moeten alle insecten weg zijn, voordat ik rustig in slaap kan komen. Ik wil jullie daarom graag een beetje wegwijs maken in de keuzes die er zijn voor horren.

Wat zijn horren?
Heel simpel gezegd is een hor een stuk gaas dat gespannen is tussen een houten of aluminium frame. Het gaas bestaat meestal uit nylon, textiel of metaal. Als je aan een hor denkt, denk je meestal aan het buiten houden van insecten. Echter heeft een hor ook nog een ander aangenaam voordeel. Doordat een hor hele kleine, fijne gaatjes heeft, ook wel mazen genoemd, kan er stuifmeel tegengehouden worden. Ideaal voor mensen met hooikoorts, waaronder ik. 

Verschillende soorten raamhorren
In beginsel zijn er vier verschillende soorten raamhorren. Zo heb je een vaste hor, rolhor, inzethor en een inzetrolhor.

  • Een vaste hor is het beste te gebruiken als je een smal kozijn hebt. Deze hor kan je tegen het kozijn monteren.
  • Een rolhor kan op elk soort raam gebruikt worden. Ik vind zelf de rolhor het makkelijkste bij een dakraam.
  • Een inzethor kan je, zoals het woord al zegt, in het kozijn gezet worden. Ideaal voor een draai- en kiepraam.
  • Een inzetrolhor is nagenoeg hetzelfde als de inzethor, alleen rol je hierbij de hor naar beneden of boven.

Verschillende soorten deurhorren
Na de verschillende raamhorren is het tijd om de verschillende deurhorren te bespreken. Er zijn vijf verschillende soorten deurhorren. Zo heb je een lamellenhordeur, een schuivende hordeur / rolhordeur, een plissé hordeur en een scharnierende hordeur.

  • Een lamellenhordeur is ideaal als je kleine kinderen of huisdieren hebt rondlopen. Het is geen vaste hordeur maar met lamellen. Je kan daar zo doorheen lopen en valt achter je weer gewoon dicht. Enige nadeel hiervan is dat de mogelijkheid bestaat dat er hier en daar wat insecten meekomen.
  • Een schuivende hordeur / rolhordeur wordt vaak gebruikt als de deuropening groot is. Je schuift de hordeur dicht tegen magneten aan. Deze magneten houden de hordeur op zijn plek.
  • Een plissé hordeur kan je vergelijken met een schuivende hordeur. Echter vouwt de plissé hordeur in elkaar, anders dan een schuivende hordeur die zichzelf oprolt. Een plissé hordeur is voornamelijk rolstoelvriendelijk. 
  • Een scharnierende hordeur lijkt op een deur. Echter kan een scharnierende hordeur twee kanten op.

Al met al zijn er veel verschillende soorten horren. Het is dan ook zeker van belang om research te doen. Ieder huis is verschillend en niet iedereen vindt hetzelfde product even mooi.