Je bent eruit: je wilt je huis gaan verkopen. De kans is groot dat je huis enorm gewild is op de huidige markt, maar toch heb je misschien nog een hoop vragen. Bijvoorbeeld over het bereiken van de beste prijs, en hoe zit het precies met de verkoop? In dit artikel geven we je een aantal tips die je moet weten als je je huis wilt verkopen.

Tip 1: Kies de beste makelaar

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende makelaarskantoren die allemaal beweren de beste voor jou te zijn. daarom is het goed om op details te letten, om zo tot de beste keuze te komen. Wil je bijvoorbeeld op Funda verschijnen met je huis? Dan kun je kiezen voor een NVM- of VBO-makelaar. Bekijk ook of de makelaar een vast tarief of een courtage hanteert, de bezichtigingen zelf doet of die bij jou neerlegt en waar de makelaar vooral actief is. Een hoop makelaarskantoren zijn namelijk gericht op een specifiek gebied, bijvoorbeeld HeylenVastgoed.be.

Tip 2: Maak je huis verkoopklaar

Je wilt je huis het liefst zo mooi mogelijk presenteren door op te ruimen en schoon te maken. dat helpt enorm, maar je kunt nog meer doen. Zo kun je ook die ene missende dakpak eindelijk eens terugleggen of dat ene lelijke kozijn vervangen. Kopers zijn enorm kritisch op achterstallig onderhoud en kunnen je woning om die reden links laten liggen. probeer daarom zoveel mogelijk van deze kleine puntjes op te lossen. Wil je jouw huis verkopen? Zorg er dan voor dat je huis verkoopklaar is.

Tip 3: Presenteer je woning

Op sites als Funda is een goede presentatie van je woning van belang. Zijn de foto’s niet mooi of onduidelijk, zullen veel mogelijke kopers direct wegklikken. Daarom zijn goede foto’s van belang. Neem daarvoor dus zeker je tijd: fotografeer niet te haastig, zoek mooie hoekjes op en gebruik veel (natuurlijk) licht. Ben je niet onder de indruk van je eigen fotografietalent, zijn er ook woningfotografen beschikbaar. Ook een goede tekst bij de advertentie kan helpen om kopers te enthousiasmeren.

Tip 4: Het juridische proces

Veel verkopers zullen licht opkijken tegen juridische zaken als het koopcontract. Dit document is vaak taai en oninteressant, maar wel enorm belangrijk. Twijfel je daarom hoe het zit met bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden, voorkeursrecht op kettingbedingen? Vraag dit na aan iemand met kennis, zoals je makelaar of een onafhankelijk adviseur.