Een serre is een complete aanbouw van glas aan je woning. Vaak is zowel het dak als de schuifdeuren van glas waardoor je ontzettend veel extra lichtinval krijgt in de woning. Een serre kun je laten aanbouwen door De Aanbouw Expert. Afhankelijk van hoeveel je uit wilt geven kun je kiezen voor het één óf het ander. Een serre geeft je natuurlijk ook standaard meer ruimte zodat het mogelijk is om bijvoorbeeld in de winter lekker ‘buiten’ te zitten

Hoe worden de kosten van een serre bepaald?

De kosten van een serre hangen van een aantal factoren, waaronder:

  • Aantal vierkante meters (m2)
  • Materiaal kozijnen en dak
  • Soort deuren
  • Bouwkundig werk

De totale kosten zullen al snel richting de €10.000 euro lopen voor een serre van ongeveer 3 bij 3 meter. Dit is dan inclusief installatie en fundering en dergelijke. Als je goedkoper af wilt zijn kun je kiezen voor een tuinkamer, deze zijn vaak niet geïsoleerd. Hoe groter je de serre wilt, hoe meer materiaal je nodig hebt, en dus hoe duurder het zal uitpakken. Toch moet je hier niet op willen bezuinigen. Het is namelijk zonde als je een serre wilt laten aanbouwen en het toch kleiner doet dan je had gewild. Hier krijg je waarschijnlijk spijt van, omdat het weer aan te laten passen alleen maar meer geld kost. Bedenk dus goed wat je wilt en spaar anders even door voordat je de aankoop doet.

Wat kost een serre per meter?

De prijzen van een tuinkamer zullen geheel afhangen van de eisen waaraan moet worden voldaan. Als richtprijs kun je denken aan zo een €6.000 euro voor een tuinkamer van 4 meter bij 2.5 meter tot €15.000 euro voor een tuinkamer van 6 meter bij 3.5 meter. Uiteraard zijn er daarbinnen nog tal van opties te kiezen waardoor de totaalprijs geheel van de genoemde richtbedragen kan afwijken tijdens het bouwproces van de aanbouw, maar zo heb je in ieder geval een idee. 

Materiaalkosten

Het materiaal speelt ook een rol, hoewel je het dak van sterk isolatieglas kan doen kan je ook kiezen voor ander licht doorgeven materiaal zoals polycarbonaat. Het bouwkundige werk zoals fundering en doorbraak speelt natuurlijk ook mee.

  • Hout. De aanschafprijs hangt ook af van het gebruikte materiaal. Er zijn houten tuinkamers die op maat gemaakt kunnen worden, en die daardoor fors duurder zijn dan de genoemde bedragen. Het voordeel van hout is dat het er eleganter uitziet, maar het grote nadeel is de relatief beperkte levensduur en het feit dat hout om de paar jaar geschilderd moet worden.
  • Kunststof en aluminium. Kunststof tuinkamers en aluminium tuinkamers hebben dit probleem niet; deze behouden hun kleur en gaan gemakkelijk een lange tijd mee (soms wel tot 30 jaar). Bovendien is aluminium flink sterker dan hout, waardoor er minder ondersteuning nodig is en er meer glas in de tuinkamer geplaatst kan worden, met een hogere lichtopbrengst tot gevolg.
  • Isolatie en verwarming. Een andere belangrijke factor in het kostenaspect is het verschil in isolatie en verwarming. Zo is de ene tuinkamer minder geïsoleerd dan de andere tuinkamer, waardoor er goedkoper glas kan worden gebruikt; iets wat de prijs uiteraard ten goed komt, maar het comfort zal verminderen. Als de tuinkamer enkel bij mooi weer gebruikt wordt hoeft dat uiteraard geen probleem te zijn, maar als je ervan houdt om ook ’s winters buiten te kunnen zitten, dan is een goede isolatie en de aanwezigheid van verwarming een must.