Heb je een kleine keuken en wil je deze vernieuwen? Dan zal je je misschien zorgen maken over de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je ook van een kleine keuken een geweldige keuken kunt maken. Een goede keukenleverancier kan hier als het goed is op inspelen en weet van alle foefjes die gebruikt kunnen worden om een kleine keuken niet benauwend te laten worden. Hier vind je alvast wat ideeën die je kunnen helpen om van jouw kleine ruimte een ideale keuken te maken.

 

Een kleine keuken in moderne stijl

Keukens in de landelijke stijl zijn bijzonder populair, maar voor kleine keukens is dat niet de beste keuze. Landelijke keukens hebben veel versieringen, hebben overal hendels, kastjes en tierlantijntjes en zijn vaak van hout gemaakt. Hierdoor kan een landelijke keuken in een kleine ruimte benauwend zijn. Het is veel beter om te kiezen voor een minimalistische moderne keuken, omdat deze strak is en veel rechte oppervlakken bevat. Veel moderne keukens hebben ook geen hendels en dat schept het idee dat de ruimte groter is. Ook kun je overwegen om een kleur in hoogglans te laten uitvoeren, want dat schept ruimte. Moderne keukens zien er altijd opgeruimd uit, en dat komt een kleine keuken erg ten goede.

 

De opstelling

Als je je zinnen hebt gezet op een eiland, dan is het beter om daarvan af te stappen. Je kunt een kleine ruimte veel groter doen lijken als je de keuken zo open mogelijk maakt. In smalle keukens kun je dan bijvoorbeeld een parallelle opstelling kiezen, zodat je je vloeiend van de ene- naar de andere kant beweegt. In vierkante kleine keukens is een haakse opstelling ideaal. Je gebruikt dan de helft van de kamer om in te koken en de andere helft is vrij. Ook open kleine keukens zijn een mogelijkheid. Heb je een woonkamer waar je een keuken in wilt verwerken? Kies dan voor een kleine keuken langs de muur, zodat je fijn kunt koken en toch genoeg woonkamer over hebt om tijd door te brengen.

 

Tips voor als je een kleine keuken hebt

Mensen met kleine keukens weten helaas maar al te goed wat de problemen zijn die deze met zich meebrengen. Niet voldoende werkruimte, niet voldoende opslagruimte en het lijkt er altijd rommelig te zijn. Je kunt beginnen door je keuken tijdens het koken al op te ruimen. Hierdoor lijkt deze direct veel groter, vooral als het werkblad vrij is. Gebruik je wasbak en je kookstel ook als werkblad door hier bijvoorbeeld een grote snijplank op te plaatsen. Met een hoge kraan creëer je ook meer ruimte en dat is vooral handig als je pannen af wilt wassen. Als laatste is het altijd een goed idee om in een kleine keuken gebruik te maken van de hoogte. Hang je pannen op aan een pannenrek en maak gebruik van planken en kasten die tot aan het plafond reiken. Zo kun je ook in een kleine keuken een gevoel van ruimte creëren