Tegels kunnen een interieur maken of kraken. Dat is overal het geval: in de woonkamer, de badkamer, de keuken, enz. 

Vooral in een kleine woning is deze keuze van belang. Want de verkeerde tegels in een kleine ruimte zullen de hele kamer verpesten. 

Lees daarom snel onze tips om deze fout niet te maken. 

Klein formaat tegels

In een kleine kamer plaats je best geen oversized tegels. Die doen de ruimte alleen maar kleiner lijken dan ze werkelijk is. 

Het standaardformaat van 60 x 60 cm dat heel wat mensen tegenwoordig kiezen is dikwijls te groot voor een kleine badkamer, keuken, woonkamer of eetkamer. Je kiest dan beter voor kleinere tegels van 40 x 40 cm of 30 x 30 cm. 

De vorm maakt niet zoveel uit. Je mag dus gerust voor vierkante of rechthoekige tegels kiezen. Langwerpige vloertegels kan je wel gebruiken om de breedte van de kamer te accentueren.

Tegels in een lichte kleur

Donkere kleuren kunnen erg mooi zijn. Maar ze passen niet in een kleine woning. Wie een bescheiden woonoppervlakte heeft, kiest best voor tegels in een lichte kleur. Denk bijvoorbeeld aan beige of lichtgrijs. 

Dankzij deze lichte kleur oogt de ruimte veel luchtiger. Op deze manier voelt de kamer minder benauwend aan, en krijgt ze meer ademruimte. Donkere tegels zouden teveel licht wegnemen, wat het tegenovergestelde effect creëert. 

Tegels met een glanzende afwerking

Iets waar weinig mensen bij stilstaan is de afwerking van de tegels. Er zijn namelijk soorten met een glanzende en een matte afwerking. Voor kleine ruimtes raden we een glanzende afwerking aan. Die reflecteren meer licht, waardoor je de kamer visueel vergroot. 

Belangrijk om te weten is dat er gradaties zijn in de glanzende afwerking. Sommige varianten reflecteren harder dan andere. De meest reflecterende tegels zijn ideaal voor op een muur (bijvoorbeeld in de badkamer, een toilet of als spatwand in de keuken), maar minder geschikt voor vloeren.