Tegenwoordig wordt er steeds meer gesproken over het verduurzamen van je woning. Het verduurzamen is niet zomaar een trend, maar is de manier om comfortabeler te gaan wonen. Om met de woontrends mee te gaan, kun je je huis verduurzamen door meerdere aanpassingen aan te brengen. Het zijn eigenlijk geen woontrends, maar aanpassingen die nodig zijn om comfortabeler te wonen. Zo kun je bijvoorbeeld je huis laten controleren door een specialist om te bekijken wat je nog meer zou kunnen doen om het energieverbruik terug te dringen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Daarbij zal de specialist eerst berekenen wat je eventueel nog aan het dak zou kunnen doen. Ook de muren en vloer worden bekeken. Waar veel energie door verloren gaat, is door de ramen. Hij zal een berekening maken en dan kun je zelf bepalen wat je het beste het eerst kunt aanpakken om de energiekosten terug te dringen.

De ramen

Wanneer je besloten hebt om het enkel glas te vervangen, kun je dat het beste doen door het laten plaatsen van driedubbel glas. Daarvoor kun je het beste eerst de raamkozijnen laten controleren. Zijn er veel rotte plekken dan is het verstandig om ook de kozijnen te vernieuwen. Daarvoor moet je een aannemer inschakelen. Zijn de kozijnen nog goed dan moeten de sponningen uitgefreesd worden, omdat het driedubbel glas dikker is dan het enkel glas. Laat altijd eerst door meerdere glaszetters een offerte maken en wanneer je die binnen hebt, kun je ze onderling vergelijken. Wanneer je met een glaszetter in zee gaat, kan hij het glas bestellen. Tijdens het vervangen worden de sponningen dieper uitgefreesd waarna het glas kan worden geplaatst. Begin daar nooit zelf aan, omdat je dan ook geen garantie hebt.

Energie opwekken

Tegenwoordig zie je op veel huizen met schuine daken zonnepanelen. Ze wekken elektrische energie op die ze zelf kunnen gebruiken. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke energiebron hoeft daar geen elektriciteit voor worden gebruikt uit het net. Je kunt zelfs het overschot van de energie leveren aan de energieleverancier.

Verwarming

Voor de verwarming kun je naast gas ook gebruik maken van de zonnepanelen of een warmtepomp. Voor bestaande woningen heb je de keuze uit een elektrische warmtepomp met lucht als bron of een hybride warmtepomp met HR-combiketel. Heb je een cv-installatie, dan kun je kiezen voor een hoog rendement installatie.

Plat dak

Heb je een huis met een plat dak dan zou je daar voor de dakbedekking er een groene natuurlijke beplanting op aan kunnen brengen. Wanneer je in de stad woont krijg je daardoor een groene stadswoning. Een groene stadswoning is comfortabel, omdat tijdens de winter de groene beplanting op het dak de warmte binnenhoudt en tijdens de zomer de warmte buiten. Daarom blijft het tijdens een warme dag lekker koel binnen. Hoe meer groen er is, hoe beter het is voor het milieu.