We kijken bijna allemaal reikhalzend uit naar de zomer. Heerlijk, die zon en die warmte! Als het echter eenmaal zo ver is, zijn we het met zijn allen ook al snel weer zat. Niet de zomer an sich, maar wel de warmte die het met zich meebrengt, vooral in onze huizen. Welke manieren om het daar koel te houden helpen nu echt?

De temperatuur verlagen of het gevoel verbeteren

Zodra het zomer wordt, en de temperaturen boven de 25 graden uitkomen, gaan ze als zoete broodjes over de toonbank: ventilatoren. We zetten er eentje in iedere ruimte waar we veel tijd doorbrengen, en gaan er zuchtend voor zitten als de hitte ons even naar het hoofd is gestegen. Maar helpen ze ook echt?

Als je het hebt over de temperatuur verlagen, doet een ventilator maar weinig. Of beter gezegd: eigenlijk niks. De temperatuur in de ruimte blijft gewoon gelijk, dus sta je niet in de directe stroming van de ventilator merk je niet van het effect. Maar sta (of zit, of lig) je daar wel in, dan kan een ventilator er wel voor zorgen dat je het minder warm hebt. Het werkt hetzelfde als de wind: sta je op een zonnige dag in de wind, dan heb je het ook minder warm dan wanneer je op een windstille plek staat. Je lichaam wordt dus wel wat gekoeld, maar de ruimte niet.

Om de ruimte wel te koelen, heb je iets nodig dat ook echt een koelere temperatuur verspreid. Een ijsblok voor een ventilator hangen doet dat op een heel kleine schaal: de ventilator blaast de koelere lucht die rond het ijsblok is ontstaan de kamer door. Wil je dit effect op een wat grotere schaal bereiken, dan is een aircooler een goed idee: ook hier wordt lucht die wordt gekoeld door water of ijs de kamer in geblazen. Dit kan op een warme dag een graadje of twee schelen.

Of je pakt het groter aan

Wil je liever een groter effect, dan is een airconditioning kopen je enige overgebleven optie. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, nu onze zomers alleen maar warmer lijken te worden.

Een split airco is de populairste en ook effectiefste optie. Deze airco bestaat uit een deel voor binnen en een deel voor buiten. Heel simpel uitgelegd neemt het binnenste deel warme lucht op, en voert dit door het buitenste deel naar buiten weg. Doordat er wordt gewerkt met koelleidingen, wordt er tegelijk koelere lucht de ruimte ingevoerd, zodat de gewenste temperatuur kan worden bereikt. Je kunt airco door je hele huis laten aanleggen, maar je kan ook kiezen om bijvoorbeeld alleen de slaapkamer en/of de woonkamer te koelen.