Glazen met kalk aanslag, groezelig uitziende kleren en badkuipen met een kalklaagje. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de dingen waar hard water de schuld van is.  Hard water heeft nadelen. Kalk kan namelijk aanslag geven op huishoudelijke apparatuur, hierdoor gaat je witgoed een stuk minder lang mee. Een ander nadeel is dat je huid na het douchen strak kan aanvoelen. Dit kan erg vervelend zijn voor mensen die een gevoelige huid hebben. Maar wat is nu precies hard water? En misschien nog wel belangrijker hoe kom je er vanaf? Je leest het in dit artikel. 

Wat is hard water? 

Hard water is water dat veel kalk bevat. Het meeste drinkwater in Nederland wordt gewonnen uit de bodem. In deze bodem zitten veel kalklagen. Vroeger lag Nederland in de zee en vooral de afzetting van schaaldieren maakt dat onze bodem nog steeds rijk is aan kalk. Dit heeft directe gevolgen voor de samenstelling van het drinkwater dat uit de Nederlandse bodem gewonnen wordt.

Nadelen van hard water

Hard water heeft directe en indirecte gevolgen voor huishoudelijke apparaten. Hoe harder het water is, des te groter de kans dat er kalkaanslag ontstaat in bijvoorbeeld een wasmachine, vaatwasser of waterkoker. Kalkaanslag zorgt voor een waas op glazen, maar kan er ook voor zorgen dat huishoudelijke apparatuur minder lang mee gaat, een hoger energieverbruik heeft en sneller kapot gaat. Ook zorgen de chemische middelen die mensen gebruiken om kalk te verwijderen vaak via het riool en zijn vaak schadelijk voor het milieu. 

De oplossing; een waterontharder

Water zacht maken heeft vele voordelen. Het is namelijk een stuk beter voor de huid, beter voor jouw huishoudelijke apparatuur en ook nog eens beter voor het milieu. Wil je graag voor eens en voor altijd afrekenen met hard water? Dan kun je het beste een waterontharder aanschaffen. Koop bijvoorbeeld een Amysoft waterontharder.