Mag je als particulier asbest verwijderen? En hoe pak je dit aan? In dit artikel leggen we uit wat de drie verschillende methodes zijn om asbest te verwijderen. De eerste methode is toe te passen als particulier. De andere twee methodes zijn enkel door asbest specialisten toe te passen.

Methode 1: in de openlucht

Asbestsanering in de openlucht is de minst beheersbare manier voor het verwijderen van asbest. Daarom is het belangrijk om tijdens het proces goed op te letten. De materialen moeten namelijk heel blijven om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen. Zo kan er bij het verwijderen van asbest golfplaten een plaat breken. Deze zal dan moeten worden behandeld met speciale stoffen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk in aanraking komt met de materialen en raadpleeg een specialist.

Methode 2: met containment

Bij deze methode wordt de vezelemissie het beste beheerst. Echter is deze methode alleen binnen toe te passen. Een asbestspecialist bepaalt bij deze methode waar het asbest zit. Er omheen wordt er met een speciale folie een ruimte gebouwd. Met behulp van speciale apparatuur wordt de ruimte vervolgens onder druk gezet. Hierbij komen asbestvezels vrij. Het apparaat vangt al deze asbestvezels meteen op. Op zie manier kan je op professionele wijze afkomen van asbest.

Methode 3: met een glove bag

Met deze methode is de asbest beter te controleren dan methode 1, maar minder goed dan methode 2. Het voordeel van deze manier van asbest verwijderen is dat het zowel binnen als buiten goed toegepast kan worden. De specialist sluit bij deze methode de asbestbron af door middel van een couveusezak. De asbest kan daardoor in deze vak vrijkomen. Voor de veiligheid draagt de specialist bij deze methode een volledig afgesloten pak.