Je ziet ze regelmatig; hoogwerkers met hoveniers erin, die druk bezig zijn met het snoeien van bomen. Het is een klus die eigenlijk niet zo snel voor particulieren is weggelegd, zeker niet als de bomen vrij hoog zijn en je dus hulpmiddelen nodig hebt om bij de takken te komen. Maar waarom gebeurt het eigenlijk? Waarom worden bomen gesnoeid? We zetten een paar redenen op een rij.

Het staat netter

Hier heb je in het bos geen last van, maar bomen zien er netter uit als ze gesnoeid zijn. In een straat met bomen staat de wildgroei ervan bijzonder onverzorgd. Daarom worden hoveniers vaak ingeroepen om de bomen netjes bij te werken, zodat ze er gewoon weer fraai bij staan. Zoals gezegd, is dit in het bos geen probleem en in veel parken wordt ook niet gesnoeid om het netter te laten lijken, maar in een woonwijk waar de bomen geplant zijn als decoratie, is het nodig om ze op deze manier te onderhouden. En bomen laten snoeien kan op meerdere manieren; je kan bomen toppen en je kan ze knotten. Bomen toppen betekent dat je de boven- en zijkanten van de boom bijwerkt, zodat het er gewoon beter uitziet. Bomen knotten betekent dat je de takken tot aan de oorsprong afknipt, zodat ze sterk teruggroeien.

Het is veiliger

Veiligheid is niet het eerste waar mensen aan denken als het gaat om het snoeien van bomen. Dat kan echter wel een grote factor zijn. Als takken lang doorgroeien, kunnen ze topzwaar worden. En topzware takken kunnen afbreken bij harde wind of als de tak zijn eigen gewicht niet meer kan dragen. En als de boom op een plek staat waar er mensen onderdoor kunnen lopen, kan dit een gevaarlijke situatie betekenen. Een vallende tak op je hoofd krijgen – zeker als deze is bezweken onder zijn eigen gewicht – is gevaarlijk. Het kan voor verwondingen zorgen en door de bomen te snoeien, kan je dit voorkomen. En hoe vaak hebben we wel niet gelezen dat mensen gewond zijn geraakt tijdens een storm, doordat ze geraakt zijn door een vallende tak? Door de takken te snoeien, wordt de kans hierop sterk verkleind.

Het houdt de boom gezond

Het snoeien van de boom is ook belangrijk voor de gezondheid van de boom. Zieke takken kunnen een zeer nadelige invloed hebben op de boom en moeten dan ook tijdig verwijderd worden. Door dit te snoeien, verwijder je de zieke of dode takken, zodat de boom alleen maar bestaat uit gezonde takken. En ook als er geen sprake is van ziekte, is het verstandig om bomen regelmatig te snoeien. Door de takken kort te houden, verjong je de boom en blijven de takken in optimale conditie. Natuurlijk moet je ze wel snoeien volgens bepaalde richtlijnen; niet te kort, niet te vaak en zeker niet in de volle zon. Wie een tak snoeit in de volle zon, stelt de overgebleven takken bloot aan de verbrandende kracht ervan, wat ervoor zorgt dat er verbranding optreedt.