Een schimmelinfectie van het gazon vormt geen groot gevaar voor het groen, maar veel tuinders zijn niet erg blij met de groei van de onruststokers, een plaag ontstaat meestal door simpele zorgfouten, zoals een verkeerde bemesting. De volgende tips kunnen helpen bij het bestrijden van schimmels en voorkomen dat ze zich ontwikkelen.
Verschillende soorten paddenstoelen in het gazon
Er wordt grof onderscheid gemaakt tussen de ontwikkeling van hoedschimmels en schimmelziekten in het gazon. Hoedenzwammen houden van een warm, vochtig klimaat en groeien daarom vooral in de nazomer tot in de herfst uit de grond. De groei vindt meestal ‘s nachts vrij abrupt plaats. Ze vormen geen grote bedreiging voor het gazon, het is zonder problemen bestand tegen schimmelaanvallen. Verschillende schimmelziekten zijn problematischer en kunnen grotere delen van het gazon vernietigen. Door de weersomstandigheden verdwijnt een schimmelaanval na verloop van tijd meestal vanzelf.
Let op: Hoedenzwammen kunnen ook schade aanrichten. Namelijk wanneer er zogenaamde heksenringen worden gevormd. Een heksenring is de cirkelvormige formaties van hoedpaddestoelen. Indien onbehandeld, zal de heksenring na verloop van tijd uitzetten en tot verkleuring of uitdroging van het gazon leiden.

Oorzaken van de vorming van schimmels

Schimmels zullen uit het gazon ontkiemen als de grond erg arm is aan voedingsstoffen of als er constant veel vocht is. Een gematteerd gazon is ook vatbaar voor aantasting. De oorzaken van de groei van schimmels zijn dus niet alleen te wijten aan weersomstandigheden, maar voor een groot deel ook aan onjuiste gazononderhoud. De volgende fouten kunnen vaak worden opgemerkt:

Te hoge luchtvochtigheid
De basis voor het ontstaan ​​van schimmelziekten of vruchtlichamen aan het oppervlak is over het algemeen overmatig vocht. Champignons voelen zich bijzonder goed in permanent natte grond. Warme, vochtige weersomstandigheden in de late zomer tot de herfst zijn daarom bevorderlijk voor het ontstaan ​​van een schimmelaanval. Vocht verzamelt zich onder bomen en struiken, dus er is een verhoogd risico op besmetting.
Wat gazononderhoud betreft, is regelmatig water geven belangrijk voor een weelderig groen, maar het gazon heeft de gelegenheid nodig om te drogen. De beregening dient voornamelijk in de vroege ochtenduren plaats te vinden, zodat het gazon de hele dag rustig kan drogen.

Verkeerde bevruchting
Regelmatige bemesting van de grond is nodig om ervoor te zorgen dat het gazon goed groeit. Een gezond gazon ziet er beter uit en heeft de nodige weerstand tegen verschillende schimmelziekten. Bij de bemesting geldt echter één belangrijk principe: veel helpt niet veel. Bemesting gebeurt op zijn best twee keer per jaar. Een keer in de lente en een keer in de herfst. Maar pas op: als u in de herfst te veel stikstof bemest, leidt dit in de winter snel tot sneeuwschimmel.

Verzuring van de bodem
Als er ondanks goede verzorging en bemesting een slechte pH-waarde in de bodem zit, bevordert dit de ontwikkeling van een schimmelaanval. Een goede pH ligt tussen de 5,5 en 7,5. Als de grond te zuur is, moet het gazon worden verkalkt. Hoeveel kalk er nodig is, hangt af van hoe zuur de grond is. Bij een pH-waarde van 5 is 200 gram kalk per vierkante meter meestal voldoende.

Bestrijd schimmelziekten effectief

Veel schimmelziekten ontstaan ​​onder invloed van het weer en verdampen na verloop van tijd vanzelf, zelfs korte periodes van droogte zijn voldoende om roest of slijmzwam te verdringen. Schimmelziekten kunnen op zichzelf bestreden worden met de gebruikelijke zorgmaatregelen. Dit omvat de juiste watergift, bemesting en regelmatige beluchting:
Bevruchten
Om het gazon veerkrachtig te houden, wordt bemesting aanbevolen in het voorjaar en in de nazomer. In de herfst is kaliumhoudende mest nuttig om sneeuwschimmel te voorkomen.

Water

Enerzijds heeft het gazon voldoende water nodig voor een gezonde groei, anderzijds neemt de kans op schimmelvorming toe als het vocht te hoog is. Stralen daarom alleen tijdens de droogfasen midden in de zomer, vroeg in de ochtend, zodat de grond overdag kan drogen.
Beluchting
Regelmatige beluchting van het gazon helpt om wateroverlast te voorkomen. Er wordt een speciaal beluchtingsapparaat gebruikt, dat de grond met regelmatige tussenpozen perforeert. Dit resulteert in een verbeterde gasuitwisseling in de bodem, wat zorgt voor een betere groei van het gazon en wateroverlast voorkomt. Hoe vaak en hoe intensief het gazon moet worden belucht, hangt af van de aard van de bodem.
Schuur het gazon
Onze tips voor het schuren van het gazon maken deel uit van het normale gazononderhoud en zorgen voor een evenwichtige waterbalans. Het maakt dichte gazons losser en creëert zo drainage om te beschermen tegen wateroverlast.

Bestrijd effectief schimmels

In tegenstelling tot schimmelziekten zijn hoedenzwammen vervelend, maar ze verstoren alleen het uitzicht van het gazon. Ze komen vaak ‘s nachts spontaan uit de grond en verdwijnen meestal vanzelf. Wie zich nog steeds gestoord voelt door hoedenzwammen, kan de volgende remedies gebruiken:

Schade aan het mycelium
Alleen het vruchtlichaam is zichtbaar aan de oppervlakte. Het eigenlijke grootste deel van de schimmel, het mycelium, wordt ondergronds aangetroffen. Als het mycelium meer beschadigd is, bijvoorbeeld door de aarde te doorboren met een graafvork, kan het soms afsterven of de vorming van vruchtlichamen op het oppervlak stoppen. Het gebruik van fungiciden is eerder contraproductief, omdat ook het gazon en andere tuinplanten kunnen worden beschadigd.

Verwissel de aarde

Als de schimmelinfectie enorm is of als het gazon onherstelbaar is beschadigd, kan het de moeite waard zijn om de hele grond te vervangen. Het mycelium zit niet erg diep in de aarde, dus het vervangen van de bovenste 30 centimeter is volledig voldoende. Het wordt aanbevolen om later gras van hoge kwaliteit te zaaien.

Ontneming van voedsel
Regelmatig snoeien is noodzakelijk om de vorming van hoedschimmels te voorkomen. Door vilt te verwijderen, berooft men het mycelium van zijn voedingsbasis en voorkomt het dat het vruchtlichamen vormt. Regelmatig verticuteren en schuren met kwartszand zijn ook nuttig.

En als het probleem blijft bestaan?
Dan is er maar één optie. Graaf of steek het probleem gebied uit, en dat mag best wel wat dieper zijn.

Opvullen met verse zand en aarde, graszoden kopen, en deze op de open plek leggen.