Criminaliteit is helaas een realiteit van de dag en niet meer uit ons leven weg te denken. Je hoopt nooit het slachtoffer te worden of misschien is het je al overkomen. Je kunt overwegen om een nieuw camerasysteem te kopen, omdat je dan ten eerste je huis op afstand via je mobiele telefoon in de gaten kan houden en ten tweede, mocht er toch wat gebeuren, je beeldmateriaal hebt van de gebeurtenis.

Wanneer je een nieuw camerasysteem gaat kopen, is er een aantal punten van belang om op te letten.

Aansluiting

Er zijn qua aansluiting drie verschillende systemen: NVR, DVR of WiFi.

  • NVR: bij dit systeem werken de camera’s met PoE (power over ethernet). Dat wil zeggen dat de camera’s de stroomvoorziening krijgen van de NVR. Een stopcontact in de buurt van de camera is dus niet nodig, hierdoor is dit systeem snel te installeren. De kabel mag wel maar maximaal 100 meter zijn, al zijn er alternatieven wanneer je overbrugging van een langere afstand nodig hebt.
    Een NVR is alleen geschikt voor IP bewakingscamera’s, omdat dit type camera via het netwerk functioneert.
  • DVR: hierbij zijn de camera’s direct aangesloten aan de recorder. Bij dit systeem moet iedere camera zijn eigen power supply hebben, wat meer installatiewerk vergt.
  • draadloos via WiFi: bij dit systeem hebben de camera’s accu’s en gaat de communicatie tussen recorder en camera’s via de WiFi. Dit heeft echter buitenshuis zijn beperkingen. Is de WiFi niet krachtig genoeg of zijn er storingen zoals bijvoorbeeld dikke muren, dan zal het beeldmateriaal niet optimaal zijn.

Beeldkwaliteit

De aangeboden camera’s zijn veelal in een range van 1.3 tot 8.3 megapixel (MP). Bij 2 MP heb je vaak al behoorlijk goed beeld. Wil je echter haarscherpe beelden, dan is 4 MP of zelfs 8 MP aan te bevelen. Let wel: hogere beeldkwaliteit vergt ook hogere opslagcapaciteit. Je moet dus altijd een afweging maken tussen kwaliteit en kwantiteit.
Bijna alle camera’s hebben tegenwoordig infrarood. Dit treedt in werking als het donker wordt en zorgt voor zwart wit beelden van hoge kwaliteit.
Ook iets om rekening mee te houden is de kijkhoek van de camera. De meeste beveiligingscamera’s hebben een kijkhoek van 90 graden. Voor de meeste toepassingen is dat goed, maar wil je een camera plaatsen in een kleine binnenruimte, dan is een camera met een kijkhoek vanaf 104 graden beter. Je zou dan kunnen denken aan een dome camera (zie hieronder).

Bullet of dome

Bij de camera kun je kiezen tussen bullet of dome.

  • Bullet: dit is de camera met de bekende langwerpige vorm. Deze is beter geschikt voor opnames op langere afstand.
  • Dome: een dome camera is rond met een glazen koepel. Deze camera wordt veelal binnen gebruikt, omdat hij minder opvallend is.

Vochtbestendigheid

Wil je de camera’s buiten gebruiken, let er dan op dan deze IP66 geclassificeerd zijn. Dat wil zeggen dat de camera bestand is tegen vochtigheid en regen.

Bron: Pro-Alarm