Een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland is vurenhout. Met vurenhout kun je werkelijk alle kanten op dankzij haar veelzijdigheid en gemakkelijke bewerkbaarheid. Zowel in de meubelindustrie als de bouw wordt deze houtsoort vaak gebruikt. Vurenhout valt onder de categorie ‘zachthout’, met andere woorden, deze houtsoort is erg flexibel en veroorzaakt geen harde splinters. Dit maakt het een fijne houtsoort om mee te werken. Wil je meer weten over deze houtsoort? Lees dan gauw verder.

Wat is vurenhout?

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar, ook wel de Picea abies, en behoord tot de naaldbomen familie. In Nederland gebruiken we voornamelijk vurenhout afkomstig uit Scandinavië, Rusland, Estland en de Baltische landen. De beste kwaliteit vurenhout komt uit de koudere landen, omdat de bomen daar in een rustig tempo kunnen groeien. Dit maakt dat de groeiringen van de boom dan ook fijner zijn. Je herkent vurenhout direct aan haar bleke tot bijna geelachtige kleur en grove, zachte tekening. Bij blootstelling aan de zon kan het hout echter verkleuren naar een geelbruine tint. Dit kun je echter voorkomen door het hout zo snel mogelijk na aanschaf te verwerken.

Populaire houtsoort

Vurenhout is een populaire houtsoort, zowel in de meubelindustrie als de bouw. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. De reden voor de populariteit is de gemakkelijke bewerkbaarheid als ook de prijs. Vurenhout is redelijk goedkoop vergeleken met andere houtsoorten. Echter is het goed om te weten dat vurenhout niet duurzaam is. Het hout kan door weersomstandigheden als wind en regen worden aangetast, waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Daarom is het raadzaam om vurenhout voornamelijk binnenshuis te gebruiken.

Waar wordt vurenhout zoal voor gebruikt?

Deze houtsoort wordt veelvuldig gebruikt voor verschillende werkzaamheden. De mogelijkheden met vurenhout zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan trapconstructies, raamkozijnen, deuren, kasten, kapconstructies, houten speelgoed, en nog veel meer. Zelfs muziekinstrumenten worden van een specifiek vurenhout (afkomstig uit Midden-Europa) gemaakt. Vurenhout is gemakkelijk te bewerken, vaak is een handzaag al voldoende om het hout in stukken te zagen. Ook is het een zeer betrouwbare houtsoort. Je kunt ervan uitgaan dat wat je bouwt met vurenhout, staat als een huis. Ondanks dat het een zachthout is, is het erg stabiel.

Vurenhout aanschaffen

Vurenhout is in veel bouwmarkten verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. En het mooie is dat je er tegenwoordig niet eens meer de deur voor uit hoeft. Je kunt deze, en andere houtsoorten en bouwmaterialen, gemakkelijk online bestellen. Binnen no time staat je bestelling voor de deur en kun je direct aan de slag met je klusproject.