Veel mensen kiezen voor gras in de achtertuin, maar helaas komt daar wel veel onderhoud bij kijken. Kunstgras is in dat geval een goed alternatief. Maaien en je gazon netjes houden behoren dan ook tot de verleden tijd. Er bestaan verschillende soorten kunstgras en tegenwoordig is het nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden. Daarnaast kun je kiezen tussen kunstgras met of zonder korrels. Op voetbalvelden wordt vaak gekozen voor kunstgras met korrels omdat dit voor een zachtere ondergrond zorgt. Op hockeyvelden wordt er meestal gekozen voor kunstgras met korte sprieten, want dan rolt de bal makkelijker rond.

Moet je kunstgras onderhouden?

Kunstgras heeft wel een beetje onderhoud nodig, maar het is nog altijd minder vergeleken met echt gras. Je hebt bij kunstgras eigenlijk alleen een harde bezem nodig. Hier veeg je alle blaadjes, takjes, zaadjes en ander vuil uit die op het gras zijn gewaaid, waardoor het gazon eenvoudig schoonmaakt. Dit is met name ook belangrijk omdat onkruid misschien kan ontkiemen als je bijvoorbeeld zaadjes te lang op het kunstgras laat liggen. Daarnaast zorgt het borstelen met een harde bezem er ook voor dat de grassprieten weer fier rechtop gaan staan. Komt er toch onkruid op het kunstgras? Dan kun je het met een hark, met de hand of met onkruidverdelgingsmiddel verwijderen. Wil je de kans op onkruid minimaliseren, dan moet je een gronddoek onder het kunstgras leggen. Dit zorgt ervoor dat de wortels van het onkruid niet door de kunstgrasmat heen komen en zich wortelen in de bodem.

Het nut van kunstgraskorrels

Zoals je reeds hebt kunnen lezen, bestaan er veel soorten kunstgras en voor iedere sport bestaat er weer een speciaal type kunstgras. Zo heeft een hockeyveld een andere soort kunstgras dan een voetbalveld. Bij voetbal mogen de sprietjes wel wat langer zijn en daarom wordt er kunstgraskorrels gebruikt. De reden is dat er onder het kunstgras een laag zand zit. Dit zand voelt aan als een strand en dat is niet bepaald prettig tijdens het voetballen. De bal stuitert dan ook niet goed. Doe je rubberen kogels in het gras, dan voelt het kunstgras precies zoals echt gras aan.

Kunstgras kan daarnaast ook gewoon in je eigen achtertuin gelegd worden. Ook daar bestaat weer speciaal kunstgras voor. Je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld siergras of speelgras. Je hebt in je tuin geen rubberen korrels nodig en het kunstgras ziet er nog net zo natuurlijk uit.

Tenslotte kun je ook kiezen uit verschillende kleuren kunstgras. Voor het meest natuurlijke effect kies je voor verschillende tinten groen. Maar als je een opvallend gazon wilt, dan behoren zwart, paars, blauw of rood ook tot de mogelijkheden. Kortom, met kunstgras kan je alle kanten op!