Iedereen weet eigenlijk wel dat maatregelen zoals rookmelders enorm belangrijk zijn om brand te voorkomen. Toch heeft nog lang niet iedereen rookmelders in huis hangen. Ook weten de meeste wel dat kaarsen uitgeblazen moeten worden bij het verlaten van de ruimte en dat het gasfornuis niet verlaten mag worden tijdens het koken. Ga jij hier nog wel eens de fout in? We vertellen stap voor stap hoe je brand in huis kunt voorkomen.

Afval rond het huis

Bij brandveiligheid denken we vaak direct aan hoe we dit binnenshuis kunnen realiseren. Vaak wordt vergeten dat er rondom het huis ook veel risicofactoren aanwezig kunnen zijn. Ligt er bijvoorbeeld hout opgeslagen rondom het huis, of liggen er stapels droge bladeren? Dit soort factoren kunnen ervoor zorgen dat de kans op brand groter wordt. Als deze materialen vlam vatten dan kan de woning hier gemakkelijk in meegenomen worden.

Onderhoud van warmtebronnen

Warmtebronnen hebben hoe dan ook regelmatig onderhoud nodig. Of het nou gaat om de schoorsteen vegen van de open haard of om onderhoud van de CV ketel die het huis warm stookt. Achterstallig onderhoud is een belangrijke oorzaak van woningbrand. Zorg er daarom voor dat er ieder jaar een vakman naar de CV ketel komt kijken om deze schoon te maken en indien nodig te repareren.

Pluis in een droger

Dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten is wel duidelijk, dat geldt ook voor woningbrand. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht dat pluizen in de filter van een droger brandbaar materiaal zijn? De pluizen verstoppen het filter en de luchtstroom gaat langzaam maar zeker dicht waardoor warmte zich ophoopt. Op deze manier kan het zomaar eens gebeuren dat er een brand ontstaat. Daarnaast geldt voor de droger hetzelfde als voor ieder ander elektrisch apparaat, schakel apparaten uit als je het huis verlaat of naar bed gaat.

Verlengsnoeren

Je kent het vast wel, te weinig stopcontacten beschikbaar in huis. Dan lijkt een verlengsnoer of stekkerdoos een mooie oplossing, maar dat geldt niet op gebied van brandveiligheid. Stekkerdozen kunnen er namelijk voor zorgen dat een stopcontact overbelast raakt. Kies daarom voor stekkerdozen met een aan- en uitknop zodat deze uitgezet kan worden als de woning wordt verlaten.

Testen van rook- en koolmonoxidemelders

Test een keer per maand de rookmelders en koolmonoxidemelders in huis. Vaak wordt er een levensduur aangegeven bij aanschaf van de melder, maar toch is het belangrijk om regelmatig te controleren of de melder nog goed werkt. Dit kan heel eenvoudig door op de testknop te drukken die eigenlijk op iedere rookmelder wel aanwezig is.