Bouwtekeningen zijn een absolute vereiste voor wanneer je een nieuw huis wil bouwen of een bestaande woning wil verbouwen. Bouwtekeningen zijn dan ook in principe technische tekeningen welke worden gemaakt van een gebouw of een kunstwerk. In de praktijk zal je kunnen vaststellen dat dergelijke tekeningen in verschillende vormen bestaan. Bovendien bekleden ze ook steeds een andere functie. In het merendeel van de gevallen worden bouwtekeningen gemaakt door architecten of bouwkundige tekenaars. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk dat je met jouw eventuele kennis bepaalde vormen van bouwtekeningen kan maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het ontwerp van een schuur die je graag gerealiseerd wil zien. Hoe dan ook, wil jij ook graag meer te weten komen over bouwtekeningen en de verschillende vormen waarin ze bestaan? In dat geval is het altijd interessant om je even te verdiepen in de onderstaande informatie!

Welke verschillende soorten bouwtekeningen bestaan er allemaal?

De inleiding van deze tekst heeft in eerste instantie reeds duidelijk gemaakt dat er heel wat verschillende soorten bouwtekeningen bestaan. Alle verschillende bouwtekeningen hebben stuk voor stuk ook hun eigen functie. Ben jij ook benieuwd naar welke verschillende bouwtekeningen er allemaal bestaan? Wij hebben alvast enkele van de vaakst voorkomende hieronder voor jou op een rijtje gezet:

  • Bestektekeningen;
  • Constructietekeningen;
  • Installatietekeningen;
  • Detailtekeningen;
  • Ontwerptekeningen;
  • Plattegronden;

De bovenstaande vormen van bouwtekeningen zijn lang niet de enige die er bestaan. Buiten deze mogelijkheden is het dan ook zo dat er bijvoorbeeld zogenaamde revisietekeningen ontstaan en wat bovendien ook te denken van schetsontwerpen? Nog andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld werktekeningen. Aan welk soort bouwtekeningen jij allemaal nood hebt is in de praktijk sterk afhankelijk van onder meer de fase waarin het bouwproject zich bevindt.

Alle soorten bouwtekeningen laat je maken door de specialisten van We Build 4 You!

Wanneer is bouwtekeningen laten maken verplicht?

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat het eigenlijk altijd een goed idee is om voor een bouw of verbouwing bouwtekeningen te laten maken. Dit niet in het minst omdat je alleen op de basis over een basis op papier beschikt waar je later indien nodig (zoals bijvoorbeeld bij mogelijke problemen) nog op terug kan vallen. In bepaalde gevallen is het echter zo dat het laten maken van bouwtekeningen niet alleen aan te raden, maar zelfs verplicht is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je verplicht bent om een bouwvergunning of omgevingsvergunning aan te vragen. In dat geval maken de bouwtekeningen immers een verplicht onderdeel uit van de vergunningsaanvraag.

Welke voordelen zijn er verbonden aan bouwtekeningen?

Geldt er voor de werkzaamheden die jij graag wil laten uitvoeren geen verplichting voor wat de beschikking hebben over bouwtekeningen betreft? In dat geval zijn er toch nog altijd verschillende goede redenen aan te halen om alsnog bouwtekeningen te laten maken:

  1. Je kan de wensen en ideeën voor je bouw of verbouwing visualiseren;
  2. Bouwtekeningen maken duidelijk wat er nu wel en wat vooral niet mogelijk is;
  3. Bouwtekeningen fungeren als glashelder communicatiemiddel in de bouw;
  4. Met bouwtekeningen sta je juridisch sterker bij eventuele gebreken;

Zou je er in de praktijk dan ook met andere woorden zeker van willen zijn dat je kan rekenen op een bouw of verbouwing zonder problemen? Dan is het altijd beslist een aanrader om bouwtekeningen te laten maken. Zo heb je ook altijd een stok achter de deur bij eventuele fouten of problemen.