Heb je niet genoeg ruimte in je tuin en wil je toch groenten verbouwen? Of woon je in een flat en heb je alleen een balkon tot je beschikking maar wil je graag tuinieren? Muurkassen bieden dan uitkomst. Een muurkas – de naam geeft het al prijs – plaats je tegen een muur en heeft daardoor weinig ruimte nodig. Met een kleiner model kun je het dus zelfs op je balkon of terras plaatsen. Zo heb je altijd beschikking tot verse groente of vers fruit. Hoe groot of klein je ook woont.
Plaatsing van muurkassen
Muurkassen plaats je bij voorkeur tegen een vlakke en stabiele achtergrond. Wanneer je kiest voor een kleine schutting, dan voldoet een schutting ook. Maar als het kan, plaats de kas dan tegen een stabiele achtergrond in de vorm van een stenen muur. En altijd haaks op de ondergrond Dat heeft wel echt de voorkeur. Het is namelijk belangrijk dat je kas stevig en stabiel staat. Zorg ook dat de muurkas in de luwte komt te staan. Zelfs de beste kassen kunnen schade oplopen door een storm.
Ook is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de plek waar de zon het beste schijnt. Het meest ideaal is dan ook dat je een muur kiest die gericht is op het zuiden of zuidwesten. De zon zorgt er immers mede voor dat je gewassen (goed) gaan groeien. Een plek waar de muurkas minder geschikt is, is in de buurt van bomen of struiken die groot kunnen worden. Deze zorgen dan voor schaduw over je muurkas en dus minder zonuren. Daarbij kunnen de wortels van de bomen of struiken ook onder de kas gaan groeien.
Kweek accessoires voor in de kas
De zon zorgt dus er dus mede voor dat je gewassen goed gaan groeien. Er zijn ook handige kweek accessoires die het tuinieren in een tuinkas extra handig maken. Je kunt denken aan kweekverlichting voor wat extra licht. Maar ook verschillende zaai- en stek artikelen mogen niet ontbreken als je een muurkas gaat kopen. Bekijk altijd wel even of de accessoires wel in jouw gekozen kas passen
Voordelen muurkas
- De nokhoogte in een muurkas wordt optimaal benut. En gewassen hebben ook uitgebreid de ruimte om te groeien / te klimmen aan de muurkant. Ideaal als je tomaten, komkommers en druiven wilt kweken.
- Eventueel kun je – in het vroege voorjaar – je muurkas ook nog gebruiken als tuinkamer of serre. Mits je natuurlijk wel een iets grotere variant hebt. Maar dan kun je in ieder geval al vroeg genieten van de voorjaarszon!
- Je gewassen kunnen prima overwinteren in een muurkas. Een dergelijke kas is beter te isoloren, maar nog beter te verwarmen met bijvoorbeeld gevelverwarming.
Wat kosten muurkassen?
Een muurkas heb je al voor een paar honderd euro. Wel zijn de kosten afhankelijk van de grootte van de muurkas. Heb je dus een kleine van rond de 2 meter lang bij 69 breed en een hoogte van 184cm? Dan heb je voor een bedrag rond de 400 euro een kas in je tuin staan. Heb je meer ruimte en wil je daarbij ook een grotere kas? Dan zit je al snel op de 1000 euro. Maar daar krijg je dan wel een muurkas van de beste kwaliteit voor terug. De kassen zijn gemaakt van duurzame materialen en ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk.