Steeds meer Nederlandse gezinnen overwegen de aanschaf of bouw van een tiny house. Deze trend komt van oorsprong uit Amerika, waar de Tiny House Movement zich begon te focussen op dingen die er echt toe doen in je leven. Geen dure mobiele telefoons en kleding, maar een simpel huis met een fraai uitzicht over een bosgebied of de zee. Het is vaak niet eenvoudig om een geschikte plek voor een tiny house te vinden. Je kunt deze immers niet middenin een bosgebied plaatsen. Een alternatief voor het zoeken naar een externe locatie voor je tiny house, is het bouwen hiervan op je eigen grond. Mag dit zomaar, of heb je hier toestemming voor nodig?

Vraag naar een vergunning bij je gemeente

Het is niet zonder meer toegestaan om een tiny house op je eigen grond te bouwen. De bouw van een tiny house, hoe klein ook, heeft immers invloed op het uitzicht van de mensen om je heen. Het is daarom verplicht om een vergunning aan te vragen bij je gemeente. Daar komt nog bij, dat een tiny house aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld gericht op het formaat en de afmetingen van je kleine huisje. Op de website van je gemeente kun je hier vaak meer over vinden.

Een tiny house kopen of zelf maken

Wanneer je een geschikte plek gevonden hebt voor een tiny house, heb je de keuze tussen het kopen van een bestaand model of het ontwikkelen van je eigen huisje. Op internet vind je veel voorbeelden van tiny houses, die vaak niet meer kosten dan een halve ton. Zelf een tiny house bouwen hoeft niet heel lastig te zijn, als je hier ervaring mee hebt. Een tiny house is immers maar van een zeer gering aantal faciliteiten voorzien.