Een goede nachtrust is belangrijk voor ons lichaam. Wanneer we ’s nacht niet goed slapen, worden we de volgende dag moe en lusteloos wakker. In dat geval hebben we aanzienlijk minder energie en dat heeft gevolgen voor het verloop van de dag. Veel mensen denken dat een goede nachtrust vanzelfsprekend is, maar dat is absoluut niet het geval. Ons matras speelt een belangrijke rol in onze nachtrust, maar dat geldt ook voor het hoofdkussen. Het kussen is namelijk mede verantwoordelijk voor een goede slaaphouding. Het is daarom niet verstandig om lukraak een kussen te kopen. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het kopen van een hoofdkussen.

Hoogte en dikte

Een eerste punt waar je op moet letten, is de hoogte en dikte van een hoofdkussen. De één slaapt liever op een hoog en dik kussen, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een laag kussen met weinig vulling. Het is lastig om dit op voorhand te bepalen. Om een weloverwogen keuze te maken, raden wij je aan naar jouw matras te kijken. Heb je een hard matras? Dan ligt jouw hoofd hoger dan bij een zacht matras. In dat geval is het beter om een voor een hoog en dik kussen te kiezen. Zodoende weet je zeker dat jouw hoofd goed ondersteund wordt. Bij een zacht matras is dit mogelijk niet prettig, want met een hoog en dik kussen ligt jouw hoofd mogelijk te hoog. Probeer een kussen daarom altijd uit voordat je deze koopt.

Materiaal

Net als dekbedden worden kussens ook gevuld met verschillende materialen. Veel mensen kiezen voor een kussen met dons en veren. De voornaamste reden hiervoor is dat het een prettige vorm aanneemt wanneer jij erop ligt. Je kunt daarnaast kiezen voor een kussen met synthetische vulling of visco-elastisch schuim. Een kussen met synthetische vulling vormt minder dan een kussen met dons en veren. Heb je een kussen met visco-elastisch schuim? Deze vormt vaak nog beter dan een kussen met dons en veren. Zodra het schuim warmt wordt, vormt het kussen zich naar jouw lichaam. Je kunt overigens ook voor een latex hoofdkussen kiezen. Latex is een natuurlijk materiaal dat stevigheid en comfort biedt. Met een kussen van dit materiaal hoef jij je niet langer zorgen te maken over jouw nachtrust.

Uitwasbaar?

Een derde en laatste punt waarmee je rekening moet houden bij het uitzoeken van een hoofdkussen, is of je deze al dan niet kunt wassen. Door de jaren heen kunnen er namelijk behoorlijk wat bacteriën in jouw kussen gaan zitten. Hierdoor is het wel zo fris wanneer jij jouw kussen zo nu en dan uit kunt wassen. Helaas kan niet ieder kussen in de wasmachine. Dit hangt af van het soort vulling dat erin zit. Wil je jouw hoofdkussen kunnen wassen? Kijk voor aankoop dan altijd of het kussen in de wasmachine kan. Zo voorkom je dat je binnen de kortste keren wederom op zoek kunt naar een nieuw hoofdkussen.