Wanneer je overweegt om een tiny house als tweede woning te kopen, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Vind bijvoorbeeld allereerst een geschikte plek om je tiny house te laten plaatsen! Kies je voor een bosrijk gebied, of wil je het kleine huisje in de buurt van de zee laten bouwen. Veel mensen die een tiny house als tweede woning aanschaffen, doen dit door het kleine huisje vanaf de grond af aan op te bouwen. Het overnemen van een bestaande tiny house is momenteel nog niet heel populair. Dit valt te verklaren door het beperkte aanbod aan tiny houses in Nederland. Het ligt in de lijn der verwachting, dat de populariteit hiervan de komende jaren verder toe zal nemen.

Informeer naar de mogelijkheden om een vergunning te krijgen

Het laten plaatsen van een tiny house in een bosrijk gebied of aan de kust is vaak niet direct mogelijk. Je dient een vergunning aan te vragen om zo’n klein huisje op te kunnen bouwen. Informeer bij de gemeente waar je straks wilt gaan wonen, welke mogelijkheden hier geboden worden. Het voorkomt dat je straks tegen teleurstellingen aanloopt! Ook gelden er verschillende normen voor deze tiny houses. Denk aan het gewicht en de afmetingen hiervan.

Let op de kwaliteit van een tiny house

Veel mensen kopen een tiny house als een compleet element. Met een kraan kan het huisje op de plek van bestemming worden geplaatst. Tijdens de bouw van een tiny house is hierdoor weinig nog aan de huisjes te veranderen. Daar komt bij dat de bouw hiervan relatief snel verloopt, doordat de huisjes klein zijn en over weinig faciliteiten beschikken. Het is om deze reden belangrijk om direct voor een betrouwbare aanbieder van deze huisjes te kiezen. Dit gaat complicaties tegen, als het huisje eenmaal geplaatst is.